Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Foto's en geschiedenis

60 jaar Leenders fietsplezier:

Voor 500 gulden kocht Willy Leenders zijn eerste winkel/werkplaats.

"Het zat in de familie," zegt de man die op 24 maart 1956 aan de Munnikhofsestraat in Hulhuizen zijn eerste zaak opende. "Mijn oom Wim Leenders uit Doornenburg, van de Pannerdenseweg, begon in 1920 met een fietsenzaak, in een kippenschuur achter zijn huis. Hij heeft zelfs een eigen fiets ontworpen, die de naam ‘bijfiets’ kreeg. Ome Wim was zo’n vlugge fietser, hij vloog van het één naar het ander, had nooit rust in zijn lijf. Daarom gaven mensen hem de bijnaam ‘de bij’. Toen hij zelf een fiets gemaakt had, kreeg die natuurlijk ook die naam. Er zat zelfs een eigen koperen embleem op, in de vorm van een bij. Hij maakte zo’n tien fietsen per jaar en dat was voor die tijd heel veel.’ Voor Willie Leenders was de handel van zijn Doornenburgse oom bijzonder interessant. Daarom was hij vaak in de werkplaats te vinden om te helpen met reparaties. Hij maakte er ook zijn dagelijks werk van, door bij een Arnhemse grossierderij te gaan werken in de handel van spaken, wielen en de opbouw van complete fietsen.

De ondernemersgeest en het verlangen om zelfstandig, zonder de dwang van een ander, te gaan werken hebben ertoe geleid dat Willie op 24 maart 1956 zijn eigen zaak begon in een ‘dubbelwandige barak’ achter het huis van zijn ouders.


De eerste fiets

  
Eerste woon/winkelpand aan de Munnikhofsestraat 18 te Hulhuizen.

Zijn eerste fiets verkocht hij aan Evert Berends uit de Krakkedel in Doornenburg. Hij herinnert zich deze eerste verkoop nog heel goed, evenals het merk van die eerste fiets: Simplex. De dienstverlening stond bij Willie hoog in het vaandel. "Het deed me gewoon veel plezier om mensen te kunnen helpen. Als ze iets kapot hadden, dan kon ik dat maken en dan konden zij weer vooruit." Het was voor Willie bijvoorbeeld ook geen moeite om het spatbord van een gerepareerde fiets weer even wit te schilderen, als de klant dat wenste.

Het was trouwens ook een tijd waarin de fiets niet was weg te denken uit de gemeenschap. "Vroeger maakte je van een oude fiets echt nog wel een nieuwe," aldus de Gendtse gepensioneerde ondernemer. Daarnaast had hij een grote voorliefde voor bromfietsen, die in de jaren ’50 in de mode kwamen. Hij prutste graag aan deze apparaten, vandaar dat de klant ook voor brommers bij Leenders terecht kon. Vijf jaar nadat Leenders zijn zaakje in Hulhuizen was begonnen, bouwde hij een eindje verder in de Munnikhofsestraat een woonhuis met winkelruimte. Hij nam één week vakantie, om het huis in te richten, de winkel over te huizen en te trouwen met zijn vrouw Andrea. "Een huwelijksreis was er voor ons niet bij," lacht Willie vele jaren later.

Historisch moment

 
Een trotse familie Leenders - Peters tijdens de opening van het pand aan de Dorpsstraat.

Op de vraag wat nou het belangrijkste moment is geweest in het vijftigjarig bestaan van zijn bedrijf, antwoordt Willie: "Toen we naar deze plek aan de Dorpstraat in Gendt zijn getrokken. Ik had al jaren rondgelopen met het idee om in het centrum van Gendt verder te gaan met mijn zaak. Toen kwam in 1965 dit gebouw van de coöperatie DEL (Draag Elkanders Lasten) te koop. Het pand was van 1884, er zaten nog een vergaderkamer, een klompenzolder en een bakkerij in. We hebben het toen meteen grondig verbouwd en er onder andere een nieuwe entree in gemaakt, in het midden van het pand." Vele jaren en veel verbouwingen later, is Willie nog steeds bijzonder trots op het mooie, grote pand op de hoek van de Langstraat en de Dorpstraat.

Familiebedrijf

Willie en Andrea Leenders achter de toonbank.

Het meest trots is Willie op zijn hele gezin. Eigenlijk is hij ook veel meer familieman dan zakenman. Daarom doet het Willie zo goed dat drie van zijn vier zonen in het familiebedrijf zijn gestapt. Oudste zoon Jos is inmiddels eigenaar van een grote Bike Totaal Leenders in Hengelo Overijssel, zoon Willy beheert sinds 1989 de Gendtse fietsenzaak samen met zijn vrouw Monique en zoon Robert werkt ook in Gendt in de zaak, alweer bijna 20 jaar.

"De jongens doen het goed. We hebben jarenlang samen veel gedaan, maar zij hebben er veel meer een commerciële zaak van gemaakt dan ik dat deed. Aan hen is het bijvoorbeeld ook te danken dat wij als één van de eerste fietsenzaken in Nederland een computer in huis haalden, om onze winkel te automatiseren."

Hoewel Willie er een grote hobby in had om mensen een fiets te verkopen, liet hij dat werk jarenlang over aan zijn vrouw Andrea, die vanaf hun trouwdag dagelijks in de winkel stond om klanten te woord te staan. Willie repareerde zo’n vijftig fietsen per dag. Hij heeft dat 25 jaar lang samen gedaan met zijn zwager Tonnie Peters. Juist de reparaties brachten de hoofdinkomsten in het laatje van de familie Leenders. Hoewel Willie op familiefeestjes nooit wilde praten over zijn werk, was hij gek van de fietsen en de voortschrijdende techniek. Hij liet geen kans onbenut om een excursie in de fietsenbranche te volgen en hield de ontwikkelingen heel goed bij. Enkele jaren geleden stopte Willie met zijn werk. Het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd was daar de reden van. Andrea was al eerder gestopt met de winkelwerkzaamheden. Beiden zijn ervan overtuigd dat "de jongens alleen prima verder kunnen."

 

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Sluiten Inloggen